Nejlepší kavárna ve Zlíně

Děláte si kávu pouze doma, kupujete si ji v automatech, anebo dáváte přednost kvalitním kavárnám? V kavárně sice káva vyjde značně dráže než doma, na druhou stranu se můžete těšit na profesionální přípravu kávy a velký výběr kávových nápojů.

Ve Zlíně najdeme několik** kaváren**. Mezi jinými jsou to S-bar, Balkanexpress, Domácí kavárna, Kafírna Pohoda, Cukrárna u mlsné kočky anebo Vera Caffe. Ve své oblíbené kavárně si kromě kávy můžete dát různé zákusky, snídaňové menu anebo chutnou svačinu. Do kavárny však přeci jen chodíme především kvůli kávě. Stává se Vám ale, že při výběru kávy tápete, anebo občas váháte, jak vlastně nazvat kávu, kterou požadujete? Pojďte se s námi podívat na základní druhy kávových nápojů:

Espresso

Espresso je jeden z nejznámějších typů kávového nápoje u nás. Z Espressa vychází množství druhů dalších káv. Espresso je poměrně silná káva podávaná v malém šálku, kdy se 7 gramů kávy zalije pouhými 30 mililitry vody. Espresso se připravuje v kávovaru ne déle než 30 vteřin. Horká voda pod tlakem proteče mletou kávou, takže v šálku se sedlina neobjeví, neboť mletá káva zůstane v zásobníku.

Pakliže máte chuť na větší porci kávy, objednejte si Espresso Dopio, což je vlastně dvojitá dávka Espressa (14 gramů kávy a 60 mililitrů vody).

Ristretto

U nás Ristretto není tak známé, ale v Itálii se jedná o nejoblíbenější kávový nápoj. Způsob jeho přípravy a množství mleté kávy je stejný jako v případě Espressa, avšak voda kávou protéká jen 18 vteřin, takže jí do šálku nateče méně, zato však jen nejsilnější počáteční extrakt. Dostanete tak jen dva loky kávy, zato nesmírně silné a koncentrované, takže Vás náležitě vzpruží.

Lungo

Lungo je Espresso zředěné horkou vodou tak, aby jeho chuť byla mírnější. V některých kavárnách nabízejí Lungo již hotové a v jiných vám při objednávce Lunga donesou Espresso s konvičkou horké vody, aby jste si mohli Lungo připravit dle vlastních preferencí.

Cappuccino, Caffé Latté

Cappucino rovněž vychází z Espressa. Cappuccino je vlastně Espresso s mlékem. Espressem je ale tvořena pouhá jedna pětina šálku, dvě pětiny jsou horké mléko a zbylé dvě pětiny našlehané mléko, díky němuž je Cappuccino tak krásně jemné, krémové a s líbivým obrázkem nahoře.

Caffé Latté je obdoba Cappuccina, která se připravuje z Lunga a našlehaného mléka.

Machiato, Latté Machiato

Machiato má jako základ opět Espresso, které se zjemní jednou lžící našlehaného mléka. Latté Machiato je tvořeno přibližně půl na půl Espressem a našlehaným mlékem.

Mocca

Mocca se podobá Espressu, ale připravuje se tradičním způsobem. Mocca se v Itálii pila ještě před vynálezem kávovaru a k její přípravě je zapotřebí tradiční konvička zvaná bialettca.

Caffé Frappé

Frappé je našlehaná ledová kávová pěna, která se pije pro osvěžení především v horkých letních dnech.

Turecká káva

Pro přípravu opravdové turecké kávy potřebujete rozpálený písek a tradiční konvičku zvanou džezva. Turecká káva se tradičně připravuje ze dvou lžiček mleté kávy v džezvě, která se postaví do nádoby s pískem. Nádoba s pískem stojí na plameni a kávu tak vlastně nezahřívá přímo plamen, ale rozpálený písek.

Káva se s vodou smíchá oproti našim zvyklostem již za studena a pak se džezva zaboří do horkého písku. Když káva začne vřít tak, že téměř přeteče přes okraj džezvy, konvička se na okamžik odstaví a pak se znovu zaboří do písku. Tento postup se opakuje čtyřikrát a teprve poté je káva připravena k podávání.

Irská káva, Alžírská káva

Pravá** Irská káva** by se měla sladit třtinovým cukrem, doplnit panákem irské whisky a navrchu ozdobit poctivou šlehačkou. Do Alžírské kávy se zase přidává vaječný likér.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id4592 (magazinzlin.cz#66)


Přidat komentář


Dále by Vás mohlo zajímat